Suplementy dla ciężarnej: DHA, kwas foliowy, jod – czy coś jeszcze?
6/04/2021
6/04/2021
Co zrobić, aby dostarczyć organizmowi wszystkich substancji niezbędnych do urodzenia zdrowego maluszka? Na co powinna zwracać uwagę każda ciężarna kobieta?
Obecnie ciężarne kobiety są coraz bardziej świadome tego, w jak wyjątkowym okresie swojego życia się znajdują. Większość z nich doskonale zdaje sobie sprawę, że jest to czas, w którym powinny szczególnie o siebie zadbać.
Dbanie o siebie w ciąży to przede wszystkim stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety dostarczającej wszystkich potrzebnych składników odżywczych, wysypianie się, unikanie stresów.
Jak powinna wyglądać idealna dieta dla ciężarnej kobiety? Dieta ta musi przede wszystkim dostarczać DHA, kwas foliowy i jod, ale nie tylko. Ważna jest również witamina D3 i magnez.
Należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i EPA.
Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje suplementację co najmniej 200 mg DHA dziennie u wszystkich ciężarnych, a u kobiet spożywających małe ilości ryb w ciąży i okresie przedkoncepcyjnym zaleca rozważenie stosowanie większych dawek DHA1.
Kwas foliowy jest jedną z najbardziej znanych substancji niezbędnych dla kobiet w ciąży. Organizm nie potrafi go samodzielnie wytworzyć. Kwas foliowy jest tak bardzo ważny, że dieta powinna go przewidywać nie tylko w czasie ciąży, ale również na długo przed nią – najlepiej nawet przez cały okres rozrodczy kobiety. Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki. Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 0,4 mg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu.
Jod jest kolejnym ważnym pierwiastkiem, który należy przyjmować w ciąży. Dzięki niemu można uniknąć wystąpienia kłopotów z tarczycą. Warto wiedzieć, że zapotrzebowanie na jod podczas ciąży zawsze wzrasta, ponieważ musi go wystarczyć zarówno dla matki, jak i dla dziecka, a dodatkowo w tym okresie występuje wzmożona utrata jodków z organizmu2. W 2/3 krajów Europejskich, w tym w Polsce, stwierdzono, że mediana poziomu jodu u ciężarnych jest poniżej normy, co oznacza, że co najmniej 50% ciężarnych w Polsce ma niedobory jodu4.
Jod pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Do bardzo ważnych witamin dla kobiet w ciąży zalicza się witamina D3. Wspomaga ona wzrost i rozwój kości. Dodatkowo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i bierze udział w podziale komórek.
Żelazo nie jest zalecane ciężarnym kobietom, ponieważ jego nadmiar może doprowadzić do powstania cukrzycy ciążowej, stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu. Suplementację żelazem zaleca się tylko tym kobietom, u których występuje niedokrwistość. O konieczności przyjmowania żelaza podczas ciąży zawsze decyduje lekarz.
W Europie niedokrwistość występuje u 10% kobiet w wieku rozrodczym. W krajach rozwijających się ten odsetek jest zdecydowanie większy. Sytuacja wygląda podobnie w przypadku kobiet spodziewających się dziecka3.
Obecnie jednym z suplementów diety dla kobiet w ciąży oraz witamin dla ciężarnych jest preparat MamaDHA lub MamaDHA Premium+4. Obydwa suplementy zawierają wyłącznie składniki zalecane przez ekspertów w rekomendowanych dawkach.
Opracowano na podstawie: